Stanhope press

Calendari Stanhope

El calendari Stanhope és un projecte de acontrafibra.com imprès a Gràfiques Molero amb una premsa Stanhope del s.XIX (1803) amb tipus mòbils i planxes de linòleum. Il·lustracions de @Arodeadpainter.
Imprès a Barcelona de desembre de 2017 a febrer de 2018.

Qui era Charles Stanhope III?

Charles Stanhope III (Londres 1753 - Chevening, 1815), comte de Stanhope i vescomte Stanhope de Mahó fou un prominent polític i científic britànic. Com a estadista va formar part de la Cambra dels Lords, on actuà com a ferm defensor de la pau universal. En el camp de la tecnologia aplicada a la impremta inventà una premsa construïda íntegrament en ferro (la premsa Stanhope), un sistema d'estereotípia per a rotatives i un enginyós conjunt de politipus per a la composició de textos en llengua anglesa.

La nova premsa

La primera premsa de fusta emprada per Gutenberg el 1450 estava inspirada en les tradicionals premses de vi. Però no va ser fins a la fi del s. XVIII que es va produir una veritable revolució en la fabricació de premses d'imprimir. Les noves premses partien del mateix principi mecànic que les tradicionals: amb una palanca s'accionava un cargol central que exercia pressió cap avall sobre una superfície. Es van construir íntegrament en ferro gràcies a la millora de les tècniques de fosa del metall.

La construcció

La bancada de la màquina està construïda en una sola peça de ferro colat. A la part superior s’ubica el cargol principal de pressió que s'acciona mitjançant un sistema de palanques que desplaça l'eix de força cap a un lateral. Incorpora també un regulador de pressió per controlar la força de la màquina. La part central de l'estructura s'eixampla per poder allotjar les guies i els plats porta matriu i de pressió. Tot el conjunt descansa sobre una robusta base de fusta en forma de creu que dona a la premsa estabilitat i resistència.

Les millores

1. Fabricada íntegrament en ferro. Es dota així l'estampació de molta més força i precisió.

2. Un innovador sistema de palanques. La proposta de Stanhope va consistir en desplaçar l'eix de força cap a un lateral de la màquina.

3. Impressió de tot el format d'una sola vegada. S'augmenta la producció i es redueix a la meitat l'esforç necessari per obtenir un exemplar.

4. Forqueta i contrapès. Redueix l'esforç de retornar la platina de pressió a la seva posició inicial.